Webwinkel starten

Een webwinkel starten is tegenwoordig van grote noodzaak. Het starten van een webwinkel hoeft niet per se gericht te zijn op consumentenverkoop. Het kan tevens kleinschalig functies uit handen nemen, zoals onderdelen verkoop of een afspraken website voor de service van uw producten.

Een webwinkel is een website of een gedeelte van de website die gericht is op informatievoorziening en verkoop. U toont uw artikelen of dienst en de bezoeker rekent het vervolgens af.

Maar welke systemen bestaan er en waar moet ik rekening mee houden? We zullen hieronder de meest gehanteerde webwinkel software doornemen. Graag deel ik u tevens mijn persoonlijke ervaringen met deze software. De volgende indeling vindt u hieronder:
1) Test 'hoelang duurt het maken van een website of webwinkel?'
2) Welke mogelijke CMS- en webwinkel software bestaan er?


Wordpress of Joomla website maken: Wedstrijd hoelang duurt het?
Onlangs hebben we enkele e-commerce en website experts een website laten maken in een zo hoog mogelijk tempo. Het verhaal is begonnen nadat een website bouwer beweerde een website in 30 minuten te kunnen bouwen. Nadat diegene de structuur voor een tien pagina tellende website in elkaar had gezet was er slechts een half uur voorbij. Daarom hebben we tevens iemand die talloze wordpress websites en iemand die plat html gebruikt een wedstrijd laten houden.

Wordpress website het snelst gemaakt
Het doel is om een website met tien pagina’s te maken. Daarbij is het voor deze test of wedstrijd slechts nodig om een menu van 5 pagina’s aan te maken, waarbij op de desbetreffende pagina minimaal twee links staan. De webteksten zijn voor deze tekst niet nodig, omdat het anders te lang duurt. Daarnaast was het een eis dat de website van logo en enige tekst op de hoofdpagina is voorzien.

De uitslagen in Minuten
Wordpress, 27 minuten
Joomla, 49 minuten
Platte HTML, 172 minuten


Nadat de wordpress en Joomla websites zijn vergeleken, bleek al gauw dat de website op basis van platte html het langste duurt. Er moet uiteraard wel bij gezegd worden dat de tijd niet veel uitmaakt, omdat in dit geval platte html weer meer flexibiliteit oplevert. Daarnaast hebben CMS- of websitesystemen zoals Joomla of Wordpress andere nadelen. Desalniettemin wel leuk om te weten!

Welke website en webwinkel software bestaan er?
Joomla Virtuemart
In Nederland is Virtuemart erg populaire webwinkel software. Virtuemart is een module die in het CMS-systeem 'Joomla' kan worden geïnstalleerd. Joomla is een website systeem waar content direct in beheerd kan worden. Daarom heet het ook wel een CMS-systeem (content management systeem). Joomla is een veel gebruikt systeem door het MKB in Nederland. Veel MKB-bedrijven gebruiken Joomla voor het presenteren van het bedrijf.

Voordelen van Virtuemart i.c.m. Joomla

 • Teksten gemakkelijk aanpasbaar
 • Veel gratis modules beschikbaar
 • Onbeperkt aantal artikelen
Nadelen
 • Gebruiksomgeving iets complexer dan andere webwinkel software
 • Installatie en configuratie kan iets moeilijker zijn dan andere webwinkel software
Magento
Magento is een erg geavanceerd webwinkel systeem waar veel bekende webwinkels gebruik van maken. De webwinkel software en content beheersysteem worden in één keer tegelijk geïnstalleerd. Daarmee maakt het de installatie wat eenvoudiger, terwijl de mogelijkheden ongekend zijn. Dit systeem kenmerkt zich tevens als een erg mooi systeem met een zeer professioneel ogend uiterlijk.

Voordelen magento

 • Zeer mooi uiterlijk
 • Compleet systeem
 • Extra modules makkelijk te installeren
Nadelen magento

 • Minder ondersteuning dan bij andere webwinkel systemen
 • Minder zoekmachine optimalisatie mogelijkheden
 • Aanmaken van nieuwe pagina's omslachtig
Ook zijn Prestashop en OSCommerce beschikbaar. Hierover vind u hier binnenkort meer over.


4 opmerkingen:

Magento Webshop zei

Er een aantal zeer indrukwekkende punten in je blog. Ik moet uw uitstekende werk waarderen. Ik vind de blogpost erg interessant en bovendien zeer informatief.

Jasmien zei

Erg bedankt voor de uitstekende tips

Willem Teeuwen zei

Handige informatie voor iedereen die er aan denkt om een webwinkel te beginnen

jade zei

zoals onderdelen verkoop of een afspraken website voor de service van uw producten. webshop software