Belangrijke randzaken: juridische zaken en verzekeringen

Voor de opstart van ieder bedrijf zijn het indekken van juridische zaken en het regelen van de juiste verzekeringen belangrijke randzaken. In sommige situaties zelfs meer dan dat!

Juridisch
Indien u een overeenkomst aangaat met uw leverancier of klanten, dan zijn juridische voorwaarden erg aan te raden. Het vooraf schriftelijk vastleggen van afspraken kunnen erg belangrijk gaat als u voor iemand of een bedrijf werkzaamheden uitvoert. Voor ZZP’ers en freelancers is het ook aan te raden om eventuele contractuele verplichtingen en de te verwachte prestaties worden vastgesteld. Het is niet alleen belangrijk voor uzelf om extra zekerheid in te bouwen. Het is voor uw partner ook duidelijk wat hij of zij mag verwachten.

Verzekeringen
Het afsluiten van de juiste verzekeringen is erg aan te raden. Er zijn verschillende soorten verzekeringen mogelijk: zorgverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, pensioenverzekering, autoverzekering, Rechtsbijstandverzekering ondernemers, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), beroepsaansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsschadeverzekering, goederen- en inventarisverzekering.
Verzekeringen en juridische randzaken voor het ondernemen

Voorbeeld waarin een verzekering een groot voordeel kan hebben:
  • Stel dat er brand uitbreekt in uw magazijn en u uw voorraad feitelijk kwijt bent. Indien uw goederen verzekerd zijn, komt u in aanmerking van een financiële vergoeding.
  • Als ondernemer dient u zelf te zorgen voor een pensioen. Als u een pensioenverzekering heeft, dan spaart u als het ware zelf uw eigen pensioen.
  • Uw klant betaalt niet voor een geleverde dienst. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, wordt u juridisch ondersteund. Het leidt niet altijd tot betaling van de klant, maar gerechtskosten worden bij positieve uitkomst meestal vergoed.

We hebben een verkort stappenplan gemaakt die u kunt aanhouden:
  1. Verkennen van de mogelijkheden in de markt of sector
  2. Oriëntatie van de rechten en plichten als ondernemer: juridisch, verzekeringen, belasting, financieel (investeringen).
  3. Uw bedrijf bij de kamer van koophandel registreren
  4. Uw administratie inrichten en voldoende financiële middelen beschikbaar houden voor de diverse belastingaangiftes
  5. Uitvoeren van aangifte omzetbelasting
  6. Herhaling van de terugkerende verplichtingen
Voor de belastingdienst gaat het erom dat de uiteindelijke hoeveelheid aan omzetbelasting (btw) uit de administratie is af te leiden. Uiteraard dient de administratie wel aan alle eisen te voldoen. Naast de omzetbelasting hebben de bedrijfsresultaten ook invloed op uw individuele inkomstenbelasting. Dit bedrag wordt vastgesteld op basis van de uiteindelijke winst. Het percentage inkomstenbelasting hangt nauw samen met de hoogte van de uiteindelijke winst. In de regel geldt ‘hoe meer winst, des te hoger het percentage inkomstenbelasting’. Als zelfstandig ondernemer (eenmanszaak/vof) kunt u met behulp van diverse regelingen uw belastbare inkomen verminderen:
  • Zelfstandigenaftrek tot €9.484,- fiscaal aftrekbaar
  • Startersaftrek tot €2.123 fiscaal aftrekbaar
  • MKB-winstvrijstelling 12% is aftrekbaar
Informeer bij de belastingdienst voor de exacte hoogten voor uw situatie. Om gebruik te mogen maken van deze kortingsregelingen, dient u zich strikt aan de eisen te voldoen. Zo dient u bijvoorbeeld een minimaal aantal uren aan uw onderneming te besteden.

Zoek ons op Google+

3 opmerkingen:

Faktumfactuur.nl zei

Ik denk dat een collectieve opstart all-in one verzekeringvoor de zzp'er een uitkomst biedt.

Juridische documenten en verzekeringen zijn in de opstartfase namelijk een hoge kostenpost die de meeste niet kunnen dragen terwijl dit het fundament is van elke bedrijf!

Zou mooi zijn als er hier een gepaste oplossing zal komen voor alle ZZP'er / MKB'ers die hier tegenaan lopen.

Geld Lenen met BKR registratie zei

D'r zou een voorlichtingspunt moeten komen waar alle startende bedrijven informatie kunnen inwinnen hoe ze zich het beste kunnen laten verzekeren in de branche waar zij zich in bevinden. Misschien zou het juridisch loket hiervoor een geschikte oplossing kunnen zijn dat ze deze uitbreiden met een verzekeringsloket.

Beveiligingscameras zei

Bij het uitbreken van een brand kan het inderdaad een verstandig idee zijn om een brandschadeverzekering af te sluiten. Wat ook een goed idee is het installeren van een goed camerabewaking systeem. Deze systemen kunnen ook altijd als bewijs gebruik worden indien er iets is misgegaan door overmacht. Zo is er altijd extra bewijs om mee te nemen naar de verzekeringsmaatschappij.